Koncert i Løgstør Kirke 23-05-24

Koncert med Fjerritslev Bykor i Løgstør Kirke kl 19.30

Torsdag den 23. maj kl. 19.30 vil kirkerummet i Løgstør Kirke genlyde af smukke forårsklange, når Fjerritslev Bykor gæster Løgstør for at give en forårskoncert i kirken. Det store kor på godt 50 sangere har indøvet et meget varieret program, startende med kendte forårssange som Velkommen lærkelil og Grøn er vårens hæk, og ligesom man udenfor kirken kan nyde lærkesangen og de nyudsprungne grønne træer og buske, så bliver der også rig lejlighed til at nyde korets fortolkninger af forårets farver og stemninger.

Efter forårssangene og et par fællessange med publikum synger koret en afdeling med sange fra film og musicals, og her kan publikum glæde sig til smukke udgaver af Singin in the Rain og Over the Rainbow. Koret slutter af med tre sange, der går i et med stemningen i det smukke kirkerum. Det er den svenske: Min plats på jorden og den keltiske bortsendelsessalme: Må din vej gå dig i møde, hvorefter koret sætter et foreløbigt punktum med Mozarts lille genistreg Ave verum corpus. Et foreløbigt punktum, for mon ikke koret som altid har et ekstranummer i ærmet. Som sædvanlig ledes koret af Kaj Pries og akkompagneres af Anders Krogh.

Der tages en entré på 50 kr. ved indgangen. 

“Der er noget i luften” og Fjerritslev Bykor ved hvad !

November synger på sidste vers. December åbner døren på klem. Vi har i Jammerbugt endnu ikke set tegn på, at vinteren strenges, som det er sket i andre dele af landet. Et smuk, hvidt tæppe, der dækker jorden, oplever mange som et symbol på den tid, vi går i møde – nemlig julen.

Og julen er det “noget”, der er i luften, som Fjerritslev Bykor gerne vil dele med indbyggerne i Jammerbugt.

Koret glæder sig over at kunne deltage i ikke mindre end 4 julekoncerter: to i Fjerritslev-området, en på Hannæs og en i Himmerland.

Bykorets dirigent, Kaj Pries har sammensat et varieret program, der byder på kendt og ukendt, gammelt og nyt, dansk og engelsk – samt en enkelt på svensk.

Der er kærligt genhør med elskede julesalmer – ingen julekoncert med Fjerritslev Bykor uden “Vær velkommen, Herrens år” og “Dejlig er jorden”.

Der er fornyet genhør med nyere julesange, eks. “Der skinner et lys fra en stjerne” og “Hold håbet op” samt “Stjernen lyser over Betlehem”. Sidstnævnte er ny for bykoret. Sangen er skrevet af Philip Faber, som vi alle husker fra Morgensang på TV i tiden med nedlukninger i forbindelse med Covid-19.

I den engelske del af koncerten synger koret tre satser af John Rutter, der er en engelsk kor-komponist og forfatter, som koret holder meget af. Der er også blevet tid til at indstudere en ny julesang: “Sing We Now of Christmas”, der er en traditionel fransk carol, dog med engelsk tekst.

Velkommen til julekoncerter med Fjerritslev Bykor i egnens – og omegnens – kirker.Søndag d. 3. december i Haverslev
Onsdag d. 6. december i Tømmerby
Torsdag d. 7. december i Løgstør
Onsdag d. 13. december i Kollerup

Mine onsdagsaftener er hellige

Lisbeth Thrane skriver om at synge i Fjerritslev Bykor:

“Mine onsdagsaftener er hellige – altså ikke i ordet oprindelige betydning, men sådan at forstå, at kun sygdom eller andre alvorligheder skal forhindre mig i at møde op onsdag efter onsdag hele vinterhalvåret til korsang af allerbedste slags.

Jeg startede i Fjerritslev Bykor i 2017 efter en del overvejelser i årene forinden, hvor jeg havde et arbejde med forskellige vagter, hvilket besværliggjorde deltagelse. Da jeg endelig blev “arbejdsfri”, skubbede en god veninde til mig, og jeg vovede at møde op. Det er den bedste beslutning, jeg har taget, efter jeg flyttede til egnen i 2001.

Jeg har sunget i kor som helt ung, sunget i et par amatørorkestre, men aldrig har sangen og samværet med mange dejlige mennesker givet mig et udbytte som nu. Min mand ved, han ikke skal arrangere noget med min deltagelse om onsdagen, og han nyder, at humøret er i top, og sangen har svært ved at ebbe ud efter en øveaften.

Man skal ikke forestille sig, at det er en nødvendighed at kunne nå Maria Callas eller Pavarotti til sokkeholderne for at være deltager. Man må da godt have mere end én tone i livet, men det vigtigste er glæden ved sangen og samværet. Bare det at opleve, at stemmen roligt yder bedre efter en god opvarmning – at stemmen kan bruges som instrument – om end i det små.

Jeg er utrolig glad for repertoirevalget med hovedvægt på det mere klassiske og små, gode afstikkere til det rytmiske. Det passer godt til korets sammensætning, synes jeg.

Vi synger, men der er også tid til kaffe/kage-pause med masser af hyggelig snak. Nogle gange vil man nok tro, det er en skoleklasse, man møder, når man hører støjniveauet. Det hører heldigvis også med.

Jeg tror, vi alle elsker vore julekoncerter i omegnens kirker. Stemningen med adventskrans, rigtig mange julestemte mennesker, de gamle salmer og sange, men heldigvis også hvert år med nye, som vor højt respekterede og beundrede dirigent har fundet frem.

Jeg var med på venskabsturen til Göteborg foråret 2018, og det var en ideel måde at lære korets medlemmer på. En flot koncert i Folkets Hus, som fulgte på vor egen tilbagevendende foråskoncert.

Jeg håber at kunne deltage som korist i mange år endnu, hvis ikke stemmen knækker sammen som en gammel operasanger eller bliver en skrigende, vibrerende falset. Håber nogen giver et lille hint inden da.”

Mød op d. 13. september og oplev det samme fællesskab og ikke mindst sangglæde, som Lisbeth beskriver.

Syng dig glad i Fjerritslev Bykor

Hvorfor Fjerritslev Bykor?

Jeg var ikke i tvivl, det var her, jeg skulle være, da jeg flyttede til Fjerritslev i 1993, 53 år gammel. Jeg havde været i Løgstør koret, endda som formand.

I Løgstør koret havde vi skiftende dirigenter. Jan Erik Hansen, Jens Fredborg og Niels Jørgen Hertz. Ingen af dem overgår den dirigent, jeg mødte i Fjerritslev Bykor – Kaj Pries.

Jeg var ny i byen, selvom det var min fødeby. (Jeg flyttede som 14 årig)

Jeg synger alt, men taler ligegodt med sopranerne og føler mig meget velkommen.

Det er få sange, jeg ikke bryder mig om. Kaj er god til at vælge dem, der passer til os.

Jeg er så heldig at stå forrest, så jeg kan støtte mig til en stol og stå ved Vibeke, der er 30 år yngre end mig og en stor hjælp.

Nu venter jeg på, at Kaj en dag siger stop til mig, – ”Nej, Trine, nu er du for gammel.” Jeg har et ønske. Det er, når man holder, at man får en hilsen fra koret. (Jeg samler på minder.)

Stor tak for skønne oplevelser.

Trine Svestad

Artikel fra ugeavisen inden forårskoncert 13.5.2023

“Syng så, syng så, solo og i” – Fjerritslev Bykor.

Maj markerer slutningen på denne korsæson for Fjerritslev Bykor. Denne gang er det en afslutning lidt ud over det sædvanlige.

Det sædvanlige ligger i en forårskoncert, hvor koret synger et blandet repertoire af danske forårssange og sange, der smyger sig om temaet “dans”. Der bliver lejlighed til et genhør med Sebastians “Vårvise”, at synge med på “Jeg ved en lærkerede” og nyde den smukke “Et hav, der vugger sig til ro nu”.

I “danse”-delen af koncerten kommer vi til at “danse” med på “Den allersidste dans”, “Dansevise” og for det lidt yngre publikum “Danse i måneskin”

Det “usædvanlige” ligger i at koncerten i Kollerup Kirke samtidig er en “generalprøve” for koret, der tager til Göteborg i pinsen. Her skal koret være sammen med venskabskoret Taton.  Begge kor har tradition for at mødes skiftevis i Danmark og Sverige hvert andet år. I løbet af weekenden bliver der lejlighed til at høre begge kor i en fælles koncert, hvor de både synger sammen og hver for sig. Til den anledning indøver korene på forhånd et par sange, de skal synge sammen. Den ene får publikum at høre d. 13. Maj.

Som altid dirigeres koret af Kaj Pries og ledsages på klaver af Anders Krogh.

Vel mødt til koncert.

Avisartikel om julekoncert 11. december 2022

Fjerritslev Bykor opfordrer alle: “Hold håbet op – stjernen viser vej”.

Ovenstående opfordring er titlen på en ny sang, som publikum inviteres til at høre, når Fjerritslev Bykor afholder julekoncerter. I fortsættelsen lyder det: “Hold håbet op – mørket skjuler sig”. Det er en vigtig pointe at have med. Lige så snart der tændes et lys fortrækker mørket og vi bliver alle lettere til mode.

Det samme gør sig gældende, når vi synger sammen i Fjerritslev Bykor: Du kan have haft en rigtig træls dag og har næsten ikke overskud til at tage til kor; men lige så snart vi mødes og synger, viger det trætte og triste for en stund og vi tager hjem med en lettere følelse i krop og sind.

Den oplevelse, vil Fjerritslev Bykor gerne være med til at sprede ud til verden – eller i hvert fald den del, der kommer til julekoncerterne i denne mørke tid. På programmet er både gamle, kendte og elskede julesalmer og nyere sange, der endnu ikke har så stort udbredelse. Der bliver sunget både på dansk, svensk og engelsk. Der er stille andægtige salmer, men også sange, der giver lyst til både at synge og danse.

Mellem sangene vil korets dirigent, Kaj Pries, fortælle om baggrund og historie for tekster og melodier på en måde så publikum bliver underholdt og får ny viden med hjem.

Som altid akkompagneres koret af Ander Krogh på klaver.

Vel mødt til julekoncert med Fjerritslev Bykor søndag d. 11. december kl. 16 i Fjerritslev Kirke.

På korets vegne
Betina Kristensen og Marianne Mortensen.